Sunday, February 24, 2013

Vårtegn og vintergjester i Austrheim og Radøy de siste dagene


Kveldstemning på Toftegård
Islom i Grunnosen
Tjeld ved Sandholmane

Toppskarv ved Sandholmane
Disse karene holder seg på Beinsholmen
Har vært litt på farten i det flotte været de siste dagene, både i forbindelese med jobb, og mens jeg har hatt fri innimellom oppdrag.

I går var jeg en tur i Øyane. Fra Krossøy kunne jeg i teleskopet se ikke mindre enn sju horndykkere. Seks holdt seg godt ute i fjorden, øst av Tjørholmen. Den siste var ved Svaene, NV for Børilden.
I Øksneset var det en liten flokk sidensvanser i en hage. Trolig fant de noe på en foring.
Vårtegnene, når det gjelder fugl, dukket alle opp i går. En grågås på sjøen ved Fonnes, og fylkets første tjeld (sammen med en som dukket opp ved Alvøen i går), samt en storspove fant jeg på padleturhelt nord i Radøy, ved Sandholmane naturreservat. Her var det og tre svartender og to sjøorrer.

I forgårs (fredag) var jeg og i kajakken, da i Grunnosen. For første gang fant jeg to islommer på samme turen. De holdt seg tildels sammen og "snakket" med hverandre. Artig! Det som ikke var så artig var at den ene islommen blei kraftig skremt av en båt mens jeg lå i klar til å fotografere. Båtføreren så nok ikke lommen som dykket når båten nærmet seg i stor fart. Båten har kurs mellom meg og land. Rett før båten er tvers av kajakken kommer islommen som skutt ut av sjøen, rett mot kajakken. På sju-åtte meters hold klarer den å svinge unna meg og bakser seg flere hundre meter tover i osen. Den fuglen liker nok ikke gule kajakker heretter, dessverre. Den ene dvergdykkeren jeg fant for litt siden var fremdeles på plass. Som vanlig var det to-tre havørner på plass.

På torsdag fikk jeg registrert en ny art for Austrheim kommune, nemlig knoppsvane (ingen tidligere reg. artsobs. 190 arter reg. i Austrheim nå). Et par holdt seg i Austrheimvågen. I Lerøyosen var det en dvergdykker. Dette er, som Grunnosen, en fast overvintrinslokalitet. Ved Langøy var det en enslig horndykker. På torsdag var jeg på båt  og helikopter vest av Fedje og fikk med meg bl.a. en krykkje og noen havsuler.


No comments:

Post a Comment