Thursday, October 17, 2013

15 oktober - Fedje

Fin, vindstille og overskyet dag på Fedje. I seks timer og tjue minutter lette jeg over minst halve øya etter noe utenom det vanlig, men uten de helt store funnene. Noen båndkorsnebb og en mulig østlig gransanger (kan utelukke tristis p.g.a. for mye gult, bl.a. ved øyet) var det nærmeste jeg kom noe spesielt. Så på den siste halvtimen før jeg måtte kjøre til ferga dukket det opp noen interessante fugler. Først kom det flyvende en fugl mot Synste Odde mens jeg fremdeles var rett ved veien. Fluktmåte, størrelse og farge, samt lyd gjorde at jeg ikke var i tvil om at dette var en TARTARPIPLERKE, selv om dette er en ny art for meg. Merket meg retningen den fly i og småsprang etter for å prøve å få et dokumentasjonsbilde eller to. Det gikk i boks :-) se under.

Deretter, på sauebeitet på Synste Odde, oppdaget jeg to piplerker som virket veldig lyse og med ganske kraftige ryggbånd når jeg så på de i kikkerten. Bildene jeg fikk håper jeg holder som dokumentasjon på at dette var to LAPPIPLERKER. Dette er det tredje mulige funnet av denne arten for min del bare i år. Kanskje noe som tyder på at lappiplerker kan være underrapportert!? Det gjenstår riktignok å se om disse funnene blir godkjent, bl.a. på gjennomgående dårlig bildekvalitet p.g.a. svært redusert fotoutrustning siden tidlig i april.

Så til slutt, tilbake ved bilen, spratt det en spurvefugl opp av grøfta. Kanskje var det suksessen de siste 30 minuttene som gjorde at jeg tenkte i alle mulige baner, enn den mest opplagte? De viste seg til slutt å være en gulspurv. Ikke vanlig på Fedje, men ikke akkurat en bombe heller...

Mulig østlig gransanger ved Nygård

Båndkorsnebb, Våge
Lappiplerker (?) på beitet på Synste Odde

Tartarpiplerke, Synste Odde

Gulspurv, Synste Odde

No comments:

Post a Comment